Wat is 3D modelleren

3D-product-visualisatie

Je hebt de term misschien al eens gehoord: 3D modelleren. Maar wat is dit nou precies? 3D modelleren is een digitaal proces. Hierbij wordt een bepaalde software gebruikt waar ik later op terugkom. Het doel van 3D modelleren is vaak om een voorwerp uit het echte leven digitaal na te maken. Dit kan een erg lang proces zijn wanneer je een heel gedetailleerd voorwerp wil maken, het kan ook simpeler zijn wanneer het voorwerp weinig details heeft. Deze techniek wordt voor verschillende doeleinden ingezet.

Waarvoor kun je het gebruiken?

Binnen architectuur worden gebouwen vaak eerst gemaakt als een 3D model. Op deze manier kun je een goed beeld krijgen van het gebouw voordat deze gebouwd wordt. Een 3D model kan ook handig zijn voor het ontwerpen van producten. Je kunt zo ook weer van te voren bedenken hoe het product eruit zou moeten zien voordat deze in de maak gaat.

Een ander voorbeeld waarin je 3D modelleren vast wel herkent, is in games. Vaak speel je een game in een digitale wereld. Nu weet je dus hoe deze wereld tot stand is gekomen.

Nu ik deze voorbeelden heb genoemd kun je wel bedenken dat 3D modelleren een flink proces kan zijn. Voornamelijk wanneer je een hele digitale wereld moet gaan maken.

Software

Bekende software voor het maken van 3D modellen zijn bijvoorbeeld Sketch Up, Blender en Maya. Binnen deze software bestaan talloze functies waarmee je jouw 3D model kunt ontwikkelen. Dit ziet er in eerste instantie erg ingewikkeld uit. Je kunt eerst proberen om een blokje te plaatsen en te zien hoe het 3D effect werkt. Zo’n blokje is standaard vorm die al voor jou is gemaakt. Een blokje zou je ook zelf kunnen maken door punten, hoeken en vlakken te gebruiken. Met dezelfde tools kun je ook aan de slag gaan met bijvoorbeeld een gebouw. Vaak geldt: hoe realistischer, hoe beter. Maak daarom gebruik van kleuren, schaduwen en veel details, als je een realistisch model wilt.