Waar een HDMI-kabel wel niet handig voor is

HDMI kabel

Tegenwoordig is het maar al te normaal dat we meerdere apparaten in het huis hebben die beeld weergeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tv’s, telefoons, tablets, computers en laptops. Het is ook nog eens mogelijk om deze apparaten met elkaar te verbinden. Denk hierbij aan het streamen van je beeld van je laptop naar het beeld van je tv, of je tablet aansluiten op een monitor. Dit kunnen we allemaal doen via kabels. De kabels die hier de mogelijkheid tot bieden zijn:
– Analoge kabels zoals een tulp kabel of een SCART-kabel
– VGA-kabels (herkenbaar aan de vaak blauwe connectoren
– DVI-kabels (herkenbaar aan de vaak grotere witte connectoren)
– HDMI-kabels (tegenwoordig de meest gebruikte kabel)
– Thunderbolt
– Displayport kabel

Voor de HDMI kabel

Vroeger werd er de SCART-aanfluiting gebruikt voor het overbrengen van beeld en geluid. Dit werd gebruikt voor het verbinden van een videorecorder naar de tv. Sinds de komst van het digitale tijdperk is er behoefte aan een nieuw soort kabel. De HDMI-kabel is de standaard geworden en wordt veelal gebruikt om de volgende apparaten op elkaar aan te sluiten.
– Digitale tv-ontvangers op de TV
– Blu-ray spelers op de TV
– Laptops/computers aansluiten op de TV
– Camera/videoapparatuur
– etc.

Wanneer moet ik HDMI gebruiken

Het verschil tussen HDMI en zijn voorgangers is dat HDMI alles digitaal (zonder beeldverlies doorgeeft aan de doelapparaten (vaak de TV). Als er een keuze gemaakt kan worden doordat bijvoorbeeld een digitale ontvanger zowel een HDMI -als een SCART-aansluiting heeft, probeer dan altijd de HDMI-aansluiting te gebruiken, dit leidt tot beter beeldresultaat.

Verschillen in HDMI-kabels

Sinds de komst van HDMI in 2002 zijn er steeds verbeteringen doorgevoerd in de kabel, waardoor er nu verschillende versies op de markt zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:

HDMI-versie 1.3
Deze versie is veelal nog verkrijgbaar in de winkels en voldoet bij de meeste opstellingen prima. Zie hieronder waarom het eventueel verstandiger zou zijn om een HDMI 1.4 versie aan te schaffen.

HDMI-versie 1.4
Het verschil in tegenstelling tot versie 1.3 zit hem in een aantal extra mogelijkheden die vooral in de toekomst erg bruikbaar zijn, namelijk: Audio Return Channel (ARC), HDMI Ethernet Channel (HEC) en de ondersteuning van grotere resoluties voor in de toekomst. ARC houdt in dat wanneer je een TV aansluit op je home cinema systeem via een HDMI-kabel, het geluid van de TV zonder extra kabel via de speakers van de home cinema set afgespeeld kan worden. HEC kan netwerksignalen over de kabel doorsturen, alleen wordt dit op het moment nog niet veel gebruikt.